Οι 10 διασημότεροι πίνακες του κόσμου

Η ζωγραφική, ήταν ανέκαθεν για πολλούς ένα μέσο έκφρασης του εσωτερικού τους κόσμου, των συναισθημάτων τους, των απόψεων ή της οπτικής τους. Πολλοί ζωγράφοι, έχουν αφήσει ιστορία και μια πολύ μεγάλη κληρονομιά στην ανθρωπότητα, με τα έργα που έχουν δημιουργήσει.

Πολλά από τα έργα αυτά, προκάλεσαν απορίες, αντιπαραθέσεις, συζητήθηκαν πολύ, όμως το σίγουρο είναι πως η ιδιαίτερη ομορφιά του κάθε πίνακα, εκλαμβάνεται εντελώς διαφορετικά από τον κάθε παρατηρητή.

Η τέχνη, μιλά μέσα μας και έχει μια εντελώς διαφορετική γλώσσα για τον κάθε έναν από εμάς. Αυτή είναι ίσως, και η πιο σημαντική ιδιαιτερότητά της, η ομορφιά της διαφορετικής της ερμηνείας.

Άλλωστε, σύμφωνα και με τον πασίγνωστο ζωγράφο Πάμπλο Πικάσο, την ζωγραφική δεν χρειάζεται πάντα να την καταλαβαίνουμε απόλυτα.

«Όλοι θέλουν να καταλάβουν τη ζωγραφική. Γιατί δεν προσπαθούν να καταλάβουν το κελάηδημα των πουλιών; Τους αρέσει η νύχτα, ένα λουλούδι, τόσα πράγματα γύρω τους, χωρίς να τα καταλαβαίνουν. Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβουν τη ζωγραφική;»

Παρακάτω, ακολουθεί μια λίστα, με τους 10 διασημότερους πίνακες ζωγραφικής όλων των εποχών:

10. Guernica – Pablo Picasso

guernica-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο πιο διάσημος πίνακας του Πικάσο, που ολοκληρώθηκε το 1937.
Ο πίνακας βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης « Reina Sofía» , στη Μαδρίτη.

9.Αυτοπροσωπογραφία χωρίς γένια – Vincent van Gogh

Αυτοπροσωπογραφία

Είναι η τελευταία αυτοπροσωπογραφία του και μια από τις λίγες που τον απεικονίζει χωρίς γενειάδα. Δόθηκε από τον ίδιο στην μητέρα του, ως δώρο γενεθλίων.

8. Νυχτερινή περίπολος – Rembrandt Harmenszoon van Rijn

Περίπολος

Ολοκληρώθηκε το 1642. Πρόκειται για έναν από τους πλέον γνωστούς πίνακες της χρυσής ολλανδικής εποχής στη ζωγραφική.

7. Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι – Johannes Vermeer

koritsi-me-skoulariki-new4

Θεωρείται από πολλούς ως «η ολλανδική Μόνα Λίζα» ή η «Μόνα Λίζα του Βορρά».

6. Η εμμονή της μνήμης – Salvador Dali

dali

Ζωγραφισμένο το 1931. Ο τίτλος του έργου αφορά την ικανότητα της μνήμης να συγκρατείται στον χρόνο, καθώς αυτός φθείρεται γύρω της. Βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

5. Η Κραυγή – Edvard Munch

scream

Η πρόθεση του Μουνκ, όταν δημιούργησε τον πίνακα το 1893, ήταν να καταγράψει “τη σύγχρονη ζωή της ψυχής” και πόσο γεμάτη άγχος είναι. Ο ζωγράφος δημιούργησε διάφορες εκδοχές της Κραυγής.

4. Έναστρη Νύχτα – Vincent Van Gogh

enastri nyxta

Η Έναστρη Νύχτα φιλοτεχνημένη από τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ το 1889, απεικονίζει τη θέα από το δυτικό παράθυρο του δωματίου του στο άσυλο Σεν Ρεμί ντε Προβάνς, μόλις πριν την ανατολή του ηλίου, με την προσθήκη ενός εξιδανικευμένου χωριού. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού.

3. Η δημιουργία του Αδάμ – Michelangelo

adam

Το έργο βρίσκεται στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα, στο Βατικανό στη Ρώμη. Φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1508 και 1512 και είναι μόνο μία από τις εννέα σκηνές από το βιβλίο της Γένεσης, που είναι ζωγραφισμένες στο κέντρο της οροφής του παρεκκλησίου.

2. Ο Μυστικός Δείπνος – Leonardo da Vinci

mystikos-deipnos

Αυτό το παγκοσμίου φήμης έργο δεν εμφανίζεται σε κάποιο μουσείο αλλά καλύπτει τον πίσω τοίχο της αίθουσας της τραπεζαρίας, στο μοναστήρι Santa Maria delle Grazie στο Μιλάνο της Ιταλίας.

1. Μόνα Λίζα – Leonardo da Vinci

liza

Ο πιο διάσημος πίνακας στον κόσμο είναι η κύρια έλξη του μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, όπου τον βλέπουν περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο! Ο Leonardo da Vinci ξεκίνησε να τον ζωγραφίζει από το έτος 1503 ή 1504 και τον τέλειωσε λίγο πριν πεθάνει, το 1519.