6 τροφές που βοηθούν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεσή μας

Σχεδόν σε κάθε περίοδο της ζωής μας, οι απαιτήσεις που έχουμε από τον εγκέφαλό μας είναι πάρα πολύ μεγάλες. Είτε ως παιδιά στο σχολείο και στις δραστηριότητές μας είτε ως ενήλικες με τη δουλειά, την οικογένεια και τις ανάγκες της καθημερινότητάς μας.

Για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα -ακόμη και όταν κοιμόμαστε πολλές φορές- ο εγκέφαλός μας χρειάζεται να λειτουργεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αν και δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Εάν δεν κοιμόμαστε σωστά, εάν η διατροφή μας δεν είναι η κατάλληλη, τότε τα επίπεδα απόδοσής μας αρχίσουν και πέφτουν. Χάνουμε τη συγκέντρωσή μας, δεν έχουμε την ίδια διάθεση που είχαμε στην αρχή της ημέρας και δυσκολευόμαστε πολλές φορές ακόμη και να θυμηθούμε πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα ξεχνούσαμε ποτέ.

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, υπάρχουν μερικές τροφές, που αποδεδειγμένα μας βοηθούν στην τόνωση της μνήμης, στη συγκέντρωση αλλά και στα καλύτερα επίπεδα της διάθεσής μας.

1. Ψάρια.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ισχυρά τρόφιμα για τον εγκέφαλό μας. Βρίσκονται σε θαλασσινά και οστρακοειδή. Ψάρια πλούσια σε λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, ο τόνος, η ρέγγα, τα μύδια, οι αντσούγιες, οι σαρδέλες, το σκουμπρί αλλά και η πέστροφα.

2. Μούρα.

Τα μούρα είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, τον προστατεύουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες ενώ παράλληλα, βελτιώνουν τη μνήμη, τη μάθηση και τις γνωστικές ικανότητες.

3. Ξηροί καρποί.

Πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες αλλά και αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και της καρδιάς.

4. Κουρκουμάς.

Θεωρείται από πολλούς, ένα από τα πιο δυναμικά θεραπευτικά βότανα στον πλανήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι, βοηθά τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική, καθώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

5. Ο καφές.

Γνωστό και αγαπημένο στους περισσότερους ρόφημα. Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει πως, εάν η κατανάλωση της καφεΐνης γίνεται με μέτρο τότε, βελτιώνει τα αντανακλαστικά μας και αυξάνει την διάθεση.

6. Μαύρη σοκολάτα.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η μαύρη σοκολάτα, βοηθά στην βελτίωση της ροής του αίματος αλλά και στην ικανότητα συγκέντρωσής μας.