Πώς να φυτέψετε το δικό σας δέντρο αβοκάντο στο σπίτι

To αβοκάντο έχει γίνει πολύ δημοφιλές το τελευταίο διάστημα και όχι άδικα, αφού η γεύση του είναι αγαπητή σε πολύ κόσμο. Ταιριάζει σχεδόν με όλα, με αυγά, στα σάντουιτς, στις σαλάτες και σε πολλά ακόμη τρόφιμα.

Το αρνητικό της υπόθεσης είναι πως, τα αβοκάντο δεν θεωρούνται και τόσο οικονομικά κάτι που μπορεί μερικούς ανθρώπους να τους κρατά μακριά από την κατανάλωσή του.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το δέντρο του αβοκάντο, για να δώσει καρπό, χρειάζεται από 5 έως και 13 χρόνια!

Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε, εάν έχετε λίγη υπομονή φυσικά, να μεγαλώσετε οι ίδιοι το δικό σας δέντρο, αρκετά οικονομικά, στο σπίτι.

Εάν διαθέτετε αυτή την αρετή λοιπόν, μπορείτε να προμηθευτείτε τα παρακάτω και να το δοκιμάσετε:

  1. Σπόρος Αβοκάντο
  2. οδοντογλυφίδες
  3. ένα ποτήρι
  4. μια γλαστρούλα 10 εκατοστών
  5. χώμα
  6. φτυάρι

Διαδικασία:

1. Κρατήστε τον καρπό από ένα αβοκάντο χωρίς να το σπάσετε ή να το κόψετε, πλύνετέ το, αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια, βάλτε 3 οδοντογλυφίδες σε ίση απόσταση μεταξύ τους, χωρίς να βγουν από την άλλη πλευρά, περίπου από τη μέση του σπόρου και λίγο προς τα πάνω. (Όπως σφίγγουμε την βάση του χριστουγεννιάτικου δέντρου περίπου).

2. Στερεώστε το, σε ένα ποτήρι και στη συνέχεια, γεμίστε το ποτήρι με νερό, τόσο ώστε να βυθιστεί το 1/3 του σπόρου.

3. Τοποθετήστε το ποτήρι σε ένα ζεστό μέρος μακριά από την απευθείας έκθεση στον ήλιο και ανανεώνετε το νερό τακτικά. Οι ρίζες θα ξεκινήσουν να φαίνονται σε 2-6 εβδομάδες, εάν όχι, τότε ξεκινήστε την διαδικασία από την αρχή.

4. Όταν οι ρίζες γίνουν περίπου 6 εκατοστά, κλαδέψτε τις περίπου στην μέση ώστε να βοηθήσετε στην ενδυνάμωσή τους.

5. Όταν μεγαλώσουν ξανά, τότε ήρθε η ώρα να μεταφυτέψετε το αβοκάντο σας σε μια γλαστρούλα γεμάτη με πλούσιο χώμα. Και τώρα, υπομονή μέχρι να μεγαλώσει!

Πώς το φροντίζουμε:

Το μυστικό είναι το δεντράκι σας, αφού το μεταφυτέψετε, να το κρατήσετε σε ένα μέρος με αρκετό ήλιο και να φροντίζετε να το διατηρείτε σε καλά επίπεδα υγρασίας. Ουσιαστικά, αυτό που θέλουμε, είναι το χώμα να κρατάει την υγρασία του, χωρίς όμως να είναι γεμάτο νερό. Μπορείτε να κλαδεύετε το δεντράκι σας κάθε 6 εκατοστά περίπου εάν θέλετε, ώστε να βοηθήσετε στην πυκνότητά του.

Ωστόσο, εάν δεν θέλετε να περιμένετε τόσο καιρό, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα δεντράκια από το εμπόριο και απλώς να τα φροντίζετε σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο ανθοπώλης σας.