Τα ευεργετικά οφέλη της θάλασσας στον οργανισμό μας

Η θάλασσα, θεωρείται ένας από τους πιο διαδεδομένους φυσικούς «γιατρούς» σε διάφορες περιπτώσεις παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού είτε αυτές είναι ψυχολογικές είτε σωματικές.

Από επιστημονικές έρευνες, μέχρι ποιήματα γραμμένα εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τη θάλασσα, αποδεικνύουν το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στις ζωές μας. Πέρα από το προφανές σε όλους μας, πολύ μεγάλο κομμάτι του τουρισμού αλλά και του εμπορίου, η θάλασσα είναι ένα από τα πιο ευεργετικά, χαλαρωτικά και θεραπευτικά μέσα που διαθέτουμε.

Σε ψυχολογικό επίπεδο και μόνο στην όψη της και στο άκουσμα της, πολλούς από εμάς μας γαληνεύει. Πολλοί άνθρωποι, όταν χρειάζονται μια έξοδο διαφυγής, στρέφονται στη θάλασσα είτε για να ηρεμήσουν είτε για να πάρουν μια απόφαση είτε για να μην σκέφτονται τίποτα, τουλάχιστον για μερικές στιγμές. Κάτι, που από ό,τι φαίνεται δεν είναι τυχαίο, καθότι, ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γαλλίας στη Ρεν, Dr. Leroy έχει αναφερθεί αρκετές φορές στις θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας απέναντι στην ψυχολογία του ανθρώπου.

Μάλιστα, η θαλασσοθεραπεία, ενδείκνυται για τη βελτίωση ψυχικών διαταραχών, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, καθώς όσοι καταφεύγουν στην θαλασσοθεραπεία, τονίζουν πως αισθάνονται καλύτερα φεύγοντας από το εκάστοτε κέντρο.

Μπορεί η επιστήμη να έχει προχωρήσει και σε πολλούς, οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας να φαίνονται προφανείς, κάτι που δεν ίσχυε στην αρχαιότητα, ωστόσο, οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας, είχαν ήδη παρατηρηθεί από τότε. Ο Iπποκράτης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Σε σωματικό επίπεδο, η επιστήμη, έχει διαπιστώσει ότι, το θαλασσινό νερό περιέχει 104 ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ακριβώς τα ίδια με του ανθρώπινου οργανισμού (!)ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην αποτοξίνωση μας.

Τα άλατα της θάλασσας είναι πολύ αποτοξινωτικά και καλλωπιστικά για το δέρμα μας ενώ τα φύκια έχουν σημαντικές ενυδατικές και συσφικτικές ιδιότητες –γι αυτό άλλωστε, και πολλές εταιρίες καλλωπισμού, έχουν στραφεί στην δημιουργία προϊόντων με βάση τα φύκια.

Τέλος, η λάσπη της θάλασσας είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, που βοηθούν στη σύσφιξη της επιδερμίδας.