Η εμπειρία του βελονισμού: 6 βασικοί λόγοι για να τη δοκιμάσετε

Σήμερα πλέον γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης αλλαγής στο πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν την υγεία και τη συνολική τους ευεξία. Από τις επεμβατικές θεραπείες και τις φαρμακευτικές αγωγές, η προσοχή στρέφεται σταδιακά και περισσότερο στην καλή σωματική κατάσταση, στην υγιεινή διατροφή μέχρι την αυτοφροντίδα (ψυχική και σωματική), αλλά και την ενσυνειδητότητα.

Ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί την πραγματική δύναμη της πρόληψης αλλά και την εστίαση στις μη συμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης και πρόληψης. Ο σκοπός έχει δύο πλευρές: θέλουμε να αποφύγουμε την εμφάνιση και ανάπτυξη παθήσεων και ενοχλήσεων, αλλά και όταν αυτές εμφανιστούν, να τις καταπολεμήσουμε φυσικά στα πρώτα τους στάδια. Οι εναλλακτικές πρακτικές διαδίδονται όλο και περισσότερο στο Δυτικό κόσμο. Μία από αυτές είναι και ο βελονισμός.

Ο βελονισμός υφίσταται εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια• και υπάρχουν αρκετοί πειστικοί λόγοι που αυτή η πρακτική δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά το αντίθετο, έχει αναπτυχθεί και διαδοθεί από την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική σε όλο τον κόσμο. Ένας εγκεκριμένος και πιστοποιημένος βελονιστής θα τοποθετήσει ειδικές βελόνες σε σημεία του σώματός σας που με τον κατάλληλο συνδυασμό θα επαναφέρουν τη ροή της ενέργειας του σώματός σας σε υγιή επίπεδα.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του βελονισμού, η υγεία μας εξαρτάται από την αρμονική ισορροπία ανάμεσα σε κανάλια που διατρέχουν όλο μας το σώμα, αλλά πιο συγκεκριμένα από δύο αντίθετες και ταυτόχρονα συμπληρωματικές δυνάμεις, το Γιν και το Γιανγκ. Τα ιατρικά προβλήματα αποτελούν συνέπεια ανισορροπίας αυτών των δυνάμεων.

Αν δεν έχετε δοκιμάσει την εμπειρία του βελονισμού, σας συμβουλεύουμε να το κάνετε. Κι αν δεν γνωρίζετε ακριβώς τα οφέλη του, εδώ έχουμε συγκεντρώσει για εσάς τα βασικότερα, χωρίς να σημαίνει ότι αυτά είναι και τα μοναδικά. Καθώς πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση της υγείας και του ευ ζην, ο βελονισμός, όπως και κάθε εναλλακτική μέθοδος, λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο στον κάθε άνθρωπο ανάλογα τις ανάγκες και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει.

Τα βασικά οφέλη του βελονισμού

1. Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να αναφέρουμε τον κυριότερο λόγο για όσους θεωρούν ότι είναι υγιείς: την πρόληψη. Επικρατεί εσφαλμένα η άποψη ότι ο βελονισμός αντιμετωπίζει τον οξύ και χρόνιο πόνο. Και ναι, αυτό ισχύει και μάλιστα στηρίζεται και από την ίδια την επιστήμη. Ωστόσο, ο βελονισμός είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο πρόληψης. Για την ακρίβεια, στην Κίνα, ο επαγγελματίας βελονιστής παλαιότερα έκανε συνεδρίες «συντήρησης», κάτι που σημαίνει ότι στόχος ήταν ο πελάτης να μην αρρωστήσει. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να περιμένετε μια επίσημη διάγνωση για κάποια ασθένεια. Συγκεκριμένα, ο πιστοποιημένος βελονιστής θα μπορέσει να εντοπίσει οποιαδήποτε ανισορροπία υπάρχει ήδη στο σώμα σας, η οποία θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον να προκαλέσει κάποιο ιατρικό ζήτημα. Ο βελονισμός μπορεί να συνδυαστεί επιτυχημένα με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση, δύο άλλα, εξίσου χρήσιμα εργαλεία πρόληψης.

2. Μειώνει το στρες. Οι συνεδρίες βελονισμού προσφέρουν μια χαλαρωτική παύση μέσα στην πολυάσχολη καθημερινότητά μας, που χρειαζόμαστε για να αναζωογονήσουμε τόσο το σώμα μας, όσο και την ψυχική μας κατάσταση. Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά πως αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για το άγχος. Ένας από τους λόγους που αυτό ισχύει είναι η δυνατότητά του να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και αντοχή της καρδιάς. Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ακόμα και μετά την πρώτη συνεδρία ή με λίγες μόλις επαναλήψεις, νιώθουν ότι αποτελεί μια επιτυχημένη εναλλακτική απάντηση στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, κάτι που δηλώνει και τη δυνατότητα καταπολέμησης του χρόνιου στρες.

3. Άμεση συνέπεια του παραπάνω λόγου είναι η μείωση φαινομένων αυπνίας και άλλων διαταραχών του ύπνου, όπως οι συνεχείς αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές που συνδέονται με τη χαλάρωση και τον ύπνο. Πολλοί αναφέρουν άμεσα αποτελέσματα ακόμα και μετά την πρώτη συνεδρία, αλλά αυτό διαφέρει στο κάθε άτομο. Ακόμα, όμως, και η ψυχική επίδραση της συνεδρίας μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τον ύπνο μας• σκεφτείτε να βρίσκεστε με έναν ειδικό, ο οποίος είναι πρόθυμος να ακούσει με λεπτομέρειες τα σωματικά και ψυχικά σας προβλήματα, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει στη βελτίωσή τους. Στο τέλος της επίσκεψης, είναι αποδεδειγμένο πως νιώθουμε πιο ανάλαφροι και έτσι ικανοί να αποκοιμηθούμε χωρίς δυσκολία.

4. Τα οφέλη του βελονισμού εκτείνονται μέχρι και την αποκατάσταση των μυών που προκαλούνται από τραυματισμούς. Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγες οι φορές που συστήνεται αυτή η μέθοδος σε αθλητές, οι οποίοι εμφανίζουν συχνά τέτοια περιστατικά και θέλουν να αποφύγουν τη συνεχή έκθεση σε χημικές ουσίες και κρέμες. Ο βελονισμός βοηθά στη χαλάρωση των μυών, μειώνοντας σταδιακά το πρήξιμο, την ένταση και τον πόνο. Όμως, ο βελονισμός αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του μυοσκελετικού πόνου, όπως ο πόνος χαμηλά στη μέση ή και οι αρθραλγίες, που προκαλούνται από κακή στάση του σώματος, επαναλαμβανόμενο στρες ή από άλλες αιτίες, όπως τραυματισμό.

5. Καταπραΰνει από γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν καταφύγει στο βελονισμό, ώστε να αντιμετωπίσουν κοινά, συνηθισμένα προβλήματα, όπως τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ο βελονισμός μειώνει την αίσθηση καούρας, κυρίως επειδή βοηθά στην επιτάχυνση της πέψης, ρυθμίζοντας καλύτερα την έκκριση οξέος. Τα οφέλη επίσης βελτιώνουν τη συνολική πεπτική υγεία, ανακουφίζοντας από συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και τη γαστρίτιδα.

6. Ο βελονισμός εγκαθιδρύει μια καλύτερη σχέση με το σώμα μας και ενθαρρύνει την αρμονία και επικοινωνία ανάμεσα σε αυτό και στο νου μας. Η ισορροπία και η επικοινωνία νου- σώματος αποτελούν άλλωστε μία από τις βασικές θέσεις της ολιστικής προσέγγισης της υγείας μας. Μία συνεδρία βελονισμού δεν αποτελείται μόνο από τη διαδικασία εισαγωγής των βελόνων. Ο ειδικός θα επικοινωνήσει και θα συζητήσει μαζί σας για μια συνολική, ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματός σας μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής, υιοθέτησης κάποιων διατροφικών συνηθειών, αλλά και θα σας εξηγήσει την ίδια τη φιλοσοφία του βελονισμού, βοηθώντας σας να εξερευνήσετε τις λειτουργίες του ίδιου σας του σώματος. Τα κρυφά μονοπάτια της ενέργειας αποτελούν εδώ το μυστικό, που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια νέα οπτική για τον εαυτό σας. Αυτός αποτελεί και έναν από τους λόγους που ο βελονισμός καταπολεμά και τους χρόνιους πόνους, όπως συχνές ημικρανίες ή αρθραλγίες.

Τα οφέλη του, φυσικά, δεν εξαντλούνται εδώ. Οι ειδικοί αναφέρουν θετικές επιδράσεις στο συνολικό ανοσοποιητικό σύστημα, στο αναπνευστικό, στο αυχενικό σύνδρομο, στον επίμονο βήχα, στη νευραλγία, στην ινομυαλγία, ακόμα και στον έλεγχο του βάρους. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Κινεζική ιατρική γενικά, αλλά και πιο συγκεκριμένα για την εναλλακτική πρακτική του βελονισμού, δεν έχετε παρά να βρεθείτε μαζί μας στις 12-14 Απριλίου 2019 στη HELEXPO Αμαρουσίου, όπου στα πλαίσια του φεστιβάλ μας, θα πραγματοποιηθούν σχετικές ομιλίες και παρουσιάσεις, οι οποίες θα λύσουν κάθε σας απορία!