Ποια είναι τα 5 δημοφιλέστερα είδη Ψυχοθεραπείας;

Εσφαλμένα, επικρατεί η πεποίθηση ότι, για να επισκεφθεί κάποιος έναν ψυχοθεραπευτή πρέπει να είναι τρελός ή να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά ψυχικά προβλήματα. Δεν χρειάζεται, όμως, να έχουμε «κάτι» για να επισκεφτούμε έναν ψυχολόγο.

Ας το θέσουμε διαφορετικά. Όταν πάσχει κάπου το σώμα μας, δεν επισκεπτόμαστε τον γιατρό; Δεν σπεύδουμε να το γιατρέψουμε το συντομότερο δυνατόν; Γιατί λοιπόν όταν «πάσχει» η ψυχή μας, όταν είμαστε στενοχωρημένοι, στρεσαρισμένοι, πιεσμένοι ή όταν αντιμετωπίζουμε ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα δεν πηγαίνουμε σε έναν Ψυχοθεραπευτή;

Τι είναι ακριβώς η Ψυχοθεραπεία;

H ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας μέσω της συνομιλίας με έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Ο επισκέπτης, παραθέτει τα προβλήματα που τον απασχολούν στον Ψυχίατρο και μέσα από την ψυχοθεραπεία και τα είδη της μπορεί να πάρει ξανά τον έλεγχο της ζωής του και να αντιδρά σωστά σε απαιτητικές καταστάσεις. Μαθαίνει τον εαυτό του και μέσω της αυτογνωσίας και της κατανόησης προχωρά στην αντιμετώπιση των ψυχικών του προβλημάτων, πετυχαίνοντας την βελτιστοποίηση της ψυχικής του υγείας.

Ποια είναι τα δημοφιλέστερα είδη της Ψυχοθεραπείας;

Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία:

Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία είναι από τα δημοφιλέστερα είδη της Ψυχοθεραπείας. Πολλοί γνωστοί υπαρξιστές έχουν εντρυφήσει σε αυτήν, όπως, για παράδειγμα, ο Irvin Yalom. Αυτό το είδος της θεραπείας επικεντρώνεται στην ύπαρξη. Αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως οντολογικά μόνο στον κόσμο και περιστρέφεται γύρω από την ελευθερία.

Στην υπαρξιακή ψυχοθεραπεία, ο ψυχοθεραπευτής προσπαθεί να πετύχει την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας στον ασθενή, με σκοπό να ανακαλύψει τους λόγους για τους οποίους οι θεραπευόμενοι νιώθουν υπερφορτωμένοι από το άγχος της μοναξιάς. Με την ολοκλήρωση της θεραπείας ο θεραπευόμενος είναι έτοιμος να προχωρήσει στην ζωή του κάνοντας σωστότερες επιλογές.

Συστημική Ψυχοθεραπεία:

Αυτό το είδος της ψυχοθεραπείας, αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά τον πάσχοντα. Επικεντρώνεται κυρίως στο περιβάλλον του ατόμου και όχι στον άνθρωπο σαν μονάδα. Στην συστημική ψυχοθεραπεία, αναλύεται το οικογενειακό μας περιβάλλον, ο κοινωνικός μας κύκλος, ακόμη και το εργασιακό μας περιβάλλον, ανακαλύπτοντας τον αντίκτυπο που μπορεί το κάθε ένα ξεχωριστά να έχει σε εμάς. Αυτό το είδος θεραπείας, θεωρείται λίγο πιο «ολιστικό».

Η συστημική αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα «προβλήματα» ως εγγενείς και δυναμικές ιδιότητες των κοινωνικών συστημάτων και ιδιαίτερα της οικογένειας, στρέφοντας την προσοχή της περισσότερο στην ύπαρξη σκοπιμότητας ή στην έλλειψη αυτής, στις συμπεριφορές του θεραπευόμενου.

CBT/Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία:

Το CBT έχει ως σκοπό, ο θεραπευόμενος να γίνει ο θεραπευτής του εαυτού του. Δηλαδή, επικεντρώνεται σε τρόπους με τους οποίους οι διαταραχές μπορούν να θεραπευτούν άμεσα. Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ευελιξίας του ατόμου σε στρεσογόνες καταστάσεις, η τόνωση της αυτοπεποίθησης, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του είναι οι κυριότεροι τρόποι που ο θεραπευτής αντιμετωπίζει τον θεραπευόμενο.

Μέσω της γνωσιακής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας, ο άνθρωπος μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα τα προβλήματα του, οδηγείται στην αυτογνωσία και επαναπρογραμματίζει το σκεπτικό του με τέτοιο τρόπο ώστε, να αισθάνεται πληρότητα και να μπορεί να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει μόνος του το πρόβλημα είτε αυτό είναι εσωτερικής φύσεως δηλαδή από τον ίδιο είτε είναι εξωτερικής φύσεως, από κάποιον παράγοντα πέρα από τον εαυτό του.

Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία:

Η βασική αρχή της συγκεκριμένης Ψυχοθεραπείας, είναι πως η ανθρώπινη συμπεριφορά καθορίζεται από ασυνείδητα κίνητρα και εσωτερικές συγκρούσεις. Σκοπός της είναι να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να γνωρίσει και να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις συγκρούσεις του και μέσω αυτού να οδηγηθεί στην επίλυση και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση τους.

Στην Ψυχοδυναμική θεωρείται πως το παρόν διαμορφώνεται και κυβερνάται από το παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο, εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας, συναισθήματα ή ακόμη και πράγματα που δεν έχουμε βιώσει αλλά έχουμε φανταστεί ως παιδιά, μπορούν να καθορίσουν την σημερινή μας συμπεριφορά.
Μέσα από την γνώση και την αναγνώριση αυτών των εμπειριών και τα συμπεριφοριστικά μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί από αυτές, ο θεραπευόμενος οδηγείται στην υιοθέτηση ορθότερων αντιδράσεων και συμπεριφορών, στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.

Gestalt ή Μορφολογική Ψυχοθεραπεία:

Η θεραπεία στηρίζεται στην ιδέα πως είναι καλύτερα να ζήσουμε το λεγόμενο «εδώ και τώρα». Δηλαδή, αυτού του είδους η ψυχοθεραπεία, επικεντρώνεται στην συνειδητοποίηση των σκέψεων και των συναισθημάτων του θεραπευόμενου, με σκοπό την απομάκρυνση της ανησυχίας πως κάτι δεν πάει, δεν πήγε ή δεν θα πάει καλά.

Διάφορα νοητικά παιχνίδια ενεργοποιούνται αυτόματα στο ασυνείδητο μέρος του μυαλού και μας δημιουργούν την αίσθηση της ανησυχίας και του άγχους, αποτρέποντάς μας από το να αισθανόμαστε το τώρα.

Με αυτού του είδους τη θεραπεία, ο θεραπευόμενος μαθαίνει να αναγνωρίζει ότι, ένας εσωτερικός μηχανισμός προσπαθεί να αποφύγει τα συναισθήματα του παρόντος. Μέσα από τη διαδικασία της επίγνωσης και της αυτογνωσίας, μαθαίνει να κάνει επιλογές που οδηγούν σε μια ομορφότερη ζωή.