Trekking: Η αναζωογονητική αίσθηση της εξερεύνησης

Πολύ συχνά, χρησιμοποιούμε τη λέξη πεζοπορία, για να μιλήσουμε για δύο διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων. Όμως, εκτός από το hiking, που πράγματι μεταφράζεται ως πεζοπορία και στο οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί, υπάρχει και το trekking, το οποίο διαφέρει αρκετά από την πεζοπορία. Πρέπει να αναφέρουμε, ωστόσο, ότι αν και δεν χρησιμοποιείται ο όρος ευρέως, το trekking γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται, βεβαίως, στην ιδιαίτερα πλούσια γεωμορφολογία και στα μαγευτικά, φυσικά τοπία που διαθέτει η χώρα μας.

Παρακάτω, θα εξηγήσουμε την ιδιαιτερότητα αυτής της μοναδικά αναζωογονητικής δραστηριότητας και τους λόγους που αξίζει να τη δοκιμάσουμε και να αφοσιωθούμε σε αυτή. Στο φεστιβάλ μας στη HELEXPO Αμαρουσίου (12-14 Απριλίου 2019) θα δώσουν το παρόν οι πιο εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι επαγγελματίες του είδους, οι οποίοι διοργανώνουν σχετικές ομάδες και συλλόγους και οι οποίοι μπορούν να σας καθοδηγήσουν ως προς την προετοιμασία, τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα τρέχοντα προγράμματα πεζοπορίας, ορειβασίας ή trekking. Μέχρι τότε, ας εξερευνήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδώ.

Βασικές διαφορές πεζοπορίας (hiking) και trekking

Μέσα από την αναζήτηση των διαφορών τους, μπορούμε να προσδιορίσουμε και τι σημαίνει ακριβώς το trekking:
Η πεζοπορία αποτελεί την ευκολότερη δραστηριότητα σε σύγκριση με το trekking και, φυσικά, με την ορειβασία. Σε αυτή, ακολουθούμε περισσότερο ή λιγότερο ομαλά μονοπάτια με το επίπεδο δυσκολίας τους να ποικίλλει. Πρόκειται για διαδρομές, που διαρκούν μισή ή ολόκληρη τη μέρα. Τις περισσότερες φορές, τερματίζουμε από εκεί που ξεκινήσαμε και ο χρόνος είναι ήδη υπολογισμένος. Αν και απαιτείται βασικός εξοπλισμός (παπούτσια πεζοπορίας, σωστό ντύσιμο και απαραιτήτως νερό), αυτός δεν είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Το trekking βρίσκεται ανάμεσα στην πεζοπορία και στην ορειβασία ως προς το βαθμό δυσκολίας, αν και θα λέγαμε ότι πλησιάζει περισσότερο στην πεζοπορία. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι περισσότεροι το μεταφράζουμε και πάλι ως πεζοπορία. Εντούτοις, μια βασική διαφορά ανάμεσά τους είναι η διάρκεια της διαδρομής. Το trekking πρόκειται περισσότερο για ένα ταξίδι, παρά για μια δραστηριότητα άθλησης· ένα ταξίδι με μεταφορικό μέσο τα πόδια. Δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως ορειβασία, απαιτεί κυρίως περπάτημα, αλλά συχνά χρειάζεται και αναρρίχηση, ώστε να προσπελαστούν κάποια σημεία.

Πιο συγκεκριμένα, το trekking μπορεί να διαρκέσει δύο ή και παραπάνω μέρες. Σε αυτό δεν ακολουθούμε πια τόσο ξεκάθαρες διαδρομές, πολλές φορές, δεν υπάρχουν καν μονοπάτια και συχνά υπάρχουν αρκετές υψομετρικές εναλλαγές. Γι’ αυτό, απαιτεί και μεγαλύτερη αντοχή και σωματική δύναμη, καθώς κατά την πορεία, θα συναντήσουμε πιο απότομο και ανώμαλο έδαφος. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, πολλοί επιλέγουν να κατασκηνώνουν τη νύχτα, κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι παίρνουν μαζί τους και τον κατάλληλο κατασκηνωτικό εξοπλισμό. Οι περιοχές που επιλέγονται συνήθως δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο και είναι απόλυτα φυσικές και «απάτητες». Το trekking είναι αρκετά συχνό σε μεγάλους ορεινούς όγκους του κόσμου όπως στα Ιμαλάια, στην Ινδία, στις Άνδεις κλπ.

Το ιδιαίτερο αυτό είδος πεζοπορίας απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και οι οδηγοί- εκπαιδευτές είναι αυστηροί ως προς αυτό. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια και το κατάλληλο ντύσιμο (το γνωστό «layering), το κάθε μέλος της ομάδας έχει μαζί του ένα ζευγάρι μπατόν, ένα καλό backpack, αρκετό νερό, σνακ, ένα μίνι φαρμακείο, φακό, πολυεργαλείο (τύπου σουγιά), χάρτη, πυξίδα κλπ. Καθώς το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει μέρες, είναι απαραίτητο η ομάδα να είναι προετοιμασμένη για τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως βροχή, έντονο αέρα, καύσωνα κλπ.

Τα οφέλη του trekking

To trekking αποτελεί μια δραστηριότητα- πρόκληση αρχικά όσον αφορά στη σωματική, αλλά και στην ψυχική αντοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι για λίγους· σημαίνει ότι απευθύνεται στους λάτρεις της περιπέτειας στη φύση, αλλά και σε όσους είναι πρόθυμοι να αφοσιωθούν σε έναν σκοπό (θα έλεγε κανείς για όσους το συνηθίζουν, σκοπό ζωής). Κι αυτό, διότι λόγω της διάρκειας και της ποιότητας της διαδρομής, απαιτείται σωστή προπόνηση, εκπαίδευση, πληροφόρηση και οργάνωση. Όμως, πέρα από τα τεχνικά κομμάτια αυτής της δραστηριότητας, ας εστιάσουμε για λίγο στα φανταστικά του οφέλη:

Όπως και με τις περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες, έτσι και αυτή, χρειάζεται τη συμβολή όλου του σώματός μας για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της διαδρομής. Συνεπώς, πρόκειται για συνολική σωματική άσκηση, που επιδρά σημαντικά στη σωματική ευεξία μας (στους μύες, στις αρθρώσεις, στους ιστούς μας, στο καρδιαγγειακό μας σύστημα). Επιπροσθέτως, τόσο η αφοσίωση στο σκοπό, όσο και το ίδιο το περιβάλλον, συμβάλλουν στη μείωση του στρες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι, για να βρούνε τον πραγματικό τους εαυτό, ο οποίος χάνεται μέσα σε μια πολύβουη πόλη και μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς της. Η επαφή με τη φύση δίνει την ευκαιρία όχι μόνο της εξερεύνησης, αλλά και της αυτοανάκαλυψης/ αυτοεξερεύνησης.

Εξάλλου, ποιος δεν ηρεμεί, όταν στρέφει το βλέμμα του στον ουρανό και βλέπει την ξεκάθαρη ομορφιά του, χωρίς τη φωτορύπανση, που αυξάνεται ραγδαίως στα αστικά κέντρα; Ή όταν μέσα από την πυκνή βλάστηση, ξεπροβάλλει ξαφνικά μπροστά του ένα μαγευτικό ανέγγιχτο τοπίο;

Αυτή η γαλήνη και η αγνότητα ξυπνούν, πολύ συχνά, και τη δημιουργική πλευρά των ταξιδιωτών. Ερασιτέχνες ή επαγγελματίες φωτογράφοι, ζωγράφοι και συγγραφείς βρίσκουν ανάμεσα στην άγρια φύση και στα απάτητα και ανεξερεύνητα σημεία του πλανήτη μας την έμπνευση που αναζητούν. Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του trekking είναι η κοινωνική επαφή που χτίζεται ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Είναι ιδιαίτερη εξαιτίας της διάρκειας του ταξιδιού, αλλά και των δύσκολων συνθηκών, που συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Συγκεκριμένα, τέτοιες περιστάσεις ενθαρρύνουν την αλληλεγγύη, κάνουν τους ανθρώπους πιο ανεκτικούς ως προς τη διαφορετικότητα, πιο κοινωνικούς, αλλά και πιο προσαρμοστικούς. Αποτελεί κι αυτό μέρος της πορείας μας προς την αυτοανακάλυψη.

Δώστε, λοιπόν, στο trekking μία ευκαιρία να σας συναρπάσει και εκμεταλλευτείτε την ιδιαίτερη ομορφιά και φυσική ποικιλία της χώρας μας, για να αλλάξετε το νου, το σώμα και το πνεύμα σας!