Τι είναι τα βότανα και ποια η ιστορία τους;

Τα βότανα, έχουν μια πολύ βαθιά ιστορία που χάνεται ανά τους αιώνες. Ως βότανα θεωρούνται τα φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην καθημερινή μας μαγειρική αλλά και στην ιατρική. Για να πάρει ένα φυτό τον χαρακτηρισμό του βοτάνου, θα πρέπει ο βλαστός που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της γης να μην έχει την μορφή ξύλου.

Τα βότανα, είναι ο πιο διαδεδομένος φυσικός τρόπος αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων του οργανισμού αλλά και θωράκισης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι ένα δώρο που μας προσφέρει απλόχερα η φύση εδώ και πολλά χρόνια.

Στην αρχαιότητα, βότανα ορίζονταν όλα εκείνα τα φυτά που κατά την διάρκεια της μάσησής τους άφηναν μια λεγόμενη «πικράδα» στο στόμα. Η χρήση τους για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν πολύ διαδεδομένη και εκείνη την εποχή.

Στην Ελλάδα, οι πρώτοι άνθρωποι που έκαναν αναφορές και συστηματική χρήση των βοτάνων ως θεραπευτικό μέσο για ποικίλες παθήσεις ήταν ο Αριστοτέλης, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός. Με τον τελευταίο να έχει παρασκευάσει και τα λεγόμενα «Γαληνικά σκευάσματα» που ήταν φυτικά θεραπευτικά σχήματα και ήταν οι πρωταγωνιστές της αντιμετώπισης των παθήσεων της εποχής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ιστορία των βοτάνων όμως δεν σταματά εκεί, καθότι οι αναφορές τους τόσο στην Κίνα αλλά και στους Άραβες της αρχαιότητας έχουν μεγάλη παρουσία στο βιβλίο της ιστορίας του κόσμου. Μέχρι και σήμερα, οι θεραπευτικές μέθοδοι της Ελλάδας και της Κίνας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην χρήση τους.

Σήμερα η χρήση των βοτάνων ως εναλλακτική μέθοδος θεραπείας αλλά και στην συμβατική ιατρική, είναι αρκετά διαδεδομένη. Πέρα από τον εμπλουτισμό της μαγειρικής, τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στην πνευματική μας ανάπτυξη αλλά και στην διατήρηση της σωματικής μας υγείας. Ο δυτικός πολιτισμός ολοένα και επιστρέφει πιο κοντά στην χρήση των βοτάνων ως συμπληρωματική μέθοδο θεραπείας, ανακτώντας έτσι το «χαμένο έδαφος» πολλών ετών.

Παντού γύρω μας βλέπουμε την χρήση αφεψημάτων, φυτικών καλλυντικών, αιθέριων ελαίων και πολλών ακόμα τύπων χρήσης των φυτών ως θεραπευτικό μέσο αλλά και ως καλλωπιστικό.

Η φύση μας προσφέρει απλόχερα όλα εκείνα που διαθέτει και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.