Ο σημαντικός ρόλος της αποτοξίνωσης για τον οργανισμό μας

Εάν κοιτάξουμε λίγο καλύτερα γύρω μας, και αν παρακολουθήσουμε λίγο πιο προσεκτικά τις συνήθειες μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι τοξίνες είναι πανταχού παρούσες και ενδεχομένως να ερχόμαστε σε συχνότερη επαφή μαζί τους από όσο πιστεύαμε.

Τι είναι οι τοξίνες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τοξίνες ορίζονται όλες εκείνες οι ουσίες που δεν έχουν κάποια διατροφική αξία για τον οργανισμό μας, και η μακροχρόνια έκθεσή μας σε αυτές θα μπορούσε να μας βλάψει. Υπάρχουν δυό κατηγορίες τοξινών. Οι ενδογενείς και οι εξωγενείς. Όπως μπορούμε να καταλάβουμε και από την ονομασία των λέξεων οι ενδογενείς τοξίνες είναι και εκείνες που παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό και κατά βάση είναι αποτέλεσμα των μεταβολικών διεργασιών που συμβαίνουν στο σώμα.

Οι εξωγενείς τοξίνες είναι και εκείνες που προσλαμβάνουμε από το περιβάλλον μέσω της κατάποσης, της αναπνοής ή κάποιας ανοιχτής πληγής που μπορεί να υπάρχει στο σώμα μας. Οι μικροοργανισμοί αυτοί σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να προκαλέσουν ενδεχόμενες βλάβες στον οργανισμό και στα κύτταρά μας αν η έκθεσή μας σε αυτούς είναι έντονη και παρατεταμένη.

Τα καλά νέα είναι, πως ο οργανισμός μας διαθέτει από μόνος του ένα αμυντικό σύστημα ενάντια στις τοξίνες. Το δέρμα, ο ιδρώτας, το σάλιο είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που αποτρέπουν την διείσδυση των τοξινών στο ανθρώπινο σώμα. Στην περίπτωση όμως που υπάρξει μια εισβολή τότε ο βήχας και το φτέρνισμα για παράδειγμα λειτουργούν πάλι ως αμυντικός μηχανισμός.

Τα όχι και τόσο καλά νέα είναι ότι, ο οργανισμός μας δεν επαρκεί από μόνος του ώστε να μπορεί επιτυχώς να καλύψει έναν τόσο μεγάλο όγκο τοξινών που λαμβάνουμε καθημερινά. Εκεί λοιπόν, χρειάζεται και μια μικρή βοήθεια από εμάς.

Κατά την διάρκεια του Healthy Life Festival θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με διάφορα φυσικά προϊόντα, βιολογικές τροφές, αποτοξινωτικά σκευάσματα και να γνωρίσετε την σημαντικότητα της αποτοξίνωσης εκτενέστερα. Για την ώρα μπορείτε να πάρετε μια μικρή ιδέα θωράκισης του οργανισμού σας παρακάτω, όπως προτείνουν οι ειδικοί:

Η καλή σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή, η ενυδάτωση, η διαχείρηση του άγχους και ο ικανοποιητικός ύπνος, είναι η κύρια βάση που μπορούμε να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε σε ένα πρώτο επίπεδο τον οργανισμό μας. Μια φαινομενικά καλή ποιοτικά ζωή, δεν θα πρέπει να μας κάνει να επαναπαυτούμε. Υπάρχουν και μερικά ακόμη πράγματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

  • Να μην τρώμε όσο αυτό είναι δυνατόν τροφές, που έχουν υποστεί εκτενή επεξεργασία
  • Η αποφυγή του καπνίσματος
  • Η σωστή ενυδάτωση
  • Η σωστή κατανάλωση καφεϊνης
  • Η ισορροπημένη κατανάλωση αλκοόλ
  • Να τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά
  • Όπου είναι δυνατό να προτιμάται η επιλογή βιολογικών προϊόντων.