Πιλάτες: Όταν το μυαλό, καθοδηγεί τους μυς

Το πιλάτες, τα τελευταία χρόνια, είναι από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους άσκησης. Έχει κάνει την εμφάνισή του πολύ δυναμικά, καθότι τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά.

Είναι ένας ευχάριστος τρόπος άσκησης, που συνδυάζει ειδικές αναπνοές με ασκήσεις γιόγκα και διατάσεις.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι, πως η μέθοδος του πιλάτες, θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές συμπληρωματικές -και όχι μόνο- μεθόδους εκγύμνασης.

Το πιλάτες, αντιμετωπίζει το σώμα μας σαν σύνολο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, να μην προκαλεί τραυματισμούς.

Η βασική χρήση του πιλάτες είναι η εκγύμναση, όμως, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που έχει συμβάλλει στην δημοτικότητά του είναι πως, ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο οργανισμό, το καθιστά και ένα άριστο μέσo αποκατάστασης τραυματισμών και χρόνιων παθήσεων.

Τι μας προσφέρει;

Το Pilates προσφέρει μια απόλυτη ισορροπία μεταξύ του σώματος και του μυαλού ενώ δυναμώνει τους μυς και βελτιώνει την ευλυγισία μας και τη στάση του σώματός μας.

Ποια είναι η ιστορία του;

Ο Πιλάτες (Joseph Hubertus Pilates), ο δημιουργός της μεθόδου, από μικρός, έπασχε από άσθμα και ρευματικό πυρετό. Γεννήθηκε το 1880 στη Γερμανία, η μητέρα του ήταν Γερμανίδα φυσιοθεραπεύτρια και ο πατέρας του ήταν γυμναστής ελληνικής καταγωγής.

Τα προβλήματα που είχε με την υγεία του, ήταν και η αιτία που θέλησε να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ξεκίνησε την εκγύμνασή του με τη γιόγκα, το σκι, την πυγμαχία και περίπου στις αρχές του 1900 ανέπτυξε μια τεχνική που ονόμασε «Τέχνη του Ελέγχου», δηλαδή ένας τρόπος γυμναστικής, όπου το μυαλό καθοδηγεί τους μυς.

Στην συνέχεια, το 1912, μετακόμισε στην Αγγλία όπου εργάστηκε ως πυγμάχος, ενώ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πιλάτες βοήθησε τους ασθενείς στο νοσοκομείο, να αυξήσουν την κινητικότητά τους, προσαρτώντας ελατήρια στα κρεβάτια τους. Το 1926 μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη όπου και άνοιξε το πρώτο studio pilates.

Πού μας ωφελεί;

Το πιλάτες, ενδυναμώνει τους μυς του κορμού, βοηθά στη σωστή στάση του σώματος,στην ευλυγισία και στην ισορροπία, ενώ βοηθά και σε πιο σημαντικούς παράγοντες για την υγεία μας, όπως είναι η οστική πυκνότητα. Επιπρόσθετα, συντελεί στην ορθότερη εναρμόνιση του σώματος με το πνεύμα.

Το πιλάτες, βοηθά ολοκληρωτικά, σε μια καλύτερη καθημερινότητα, καθώς η υιοθέτηση μιας σωστότερης στάσης, η ενδυνάμωση των μυών και οι εναρμονισμένες ανάσες, μας ακολουθούν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το πιλάτες γίνεται τρόπος ζωής.

Στο Healthy Life Festival, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε όλα τα οφέλη του πιλάτες και να συλλέξετε όσες πληροφορίες χρειάζεστε.