Μέθοδος Pilates: Δεν είναι μόνο μια μορφή άσκησης, αλλά ένας τρόπος ζωής

Μέθοδος Pilates: Δεν είναι μόνο μια μορφή άσκησης, αλλά ένας τρόπος ζωής

Η ζωή είναι συνεχής κίνηση σε όλα τα επίπεδα. Μέσα από αυτή την κίνηση έρχονται και οι αλλαγές. Η μέθοδος pilates είναι αγάπη γι’ αυτή την κίνηση. Ο βασικός της ρόλος είναι να την διευκολύνει για εμάς και να τη στρέφει προς όφελός μας. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, καταλαβαίνουμε εξαρχής πως η pilates δεν πρόκειται απλά για μια μορφή εκγύμνασης.

Ταξιδεύοντας πίσω στο 1920, μπορούμε να εντοπίσουμε τις απαρχές της μεθόδου στον Joseph Hubertus Pilates, από τον οποίο δανείστηκε το όνομά της η μέθοδος. ο Joseph ήταν ένα φιλάσθενο παιδί, γεννημένο στη Γερμανία και κυρίως έπασχε από ραχίτιδα και άσθμα.

Στράφηκε στον αθλητισμό και την άσκηση, για να καταπολεμήσει την αδυναμία του και εμπνεύστηκε από το κλασικό Ελληνικό ιδεώδες της ισορροπημένης σχέσης ανάμεσα στο σώμα, το νου και την ψυχή. Κατά την προσπάθειά του ανέπτυξε μια μέθοδο εκγύμνασης που δεν απαιτούσε αεροβική άσκηση και την οποία στην αρχή ονόμασε «Contrology», μέθοδο ελέγχου δηλαδή, αφού βασικά εργαλεία της ήταν ο έλεγχος της αναπνοής και του σώματος στο σύνολό του.

Ο Pilates πίστευε ότι για την επίτευξη της ευτυχίας, χρειάζεται να έχουμε τον έλεγχο του σώματός μας, μέσω ακριβών κινήσεων και συντονισμού κατά την εκτέλεση της μεθόδου του. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συμμαχία νου και σώματος που βασίζεται στην «αφύπνιση» των μυών του σώματός μας και των εγκεφαλικών κυττάρων. Είναι άσκηση ήπιας έντασης που αναπτύσσει την ευλυγισία και τη συνολική δύναμη του σώματος, εστιάζοντας στη σωστή στάση του σώματος και στην ενδυνάμωση του κορμού.

Γι’ αυτό το λόγο, ο εμπνευστής του χρησιμοποίησε τις ασκήσεις του, ώστε να βοηθήσει στην ανάρρωση των τραυματισμένων στρατιωτών μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια, η μέθοδος διαδόθηκε ανάμεσα σε αθλητές και χορευτές/ χορογράφους και στην Αμερική και σταδιακά στο πέρασμα των δεκαετιών, έφτασε να αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές εκγύμνασης πια σε όλο τον Δυτικό κόσμο, ειδικά ανάμεσα στις γυναίκες.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της μορφής άσκησης είναι ότι δεν απευθύνεται μόνο σε ήδη γυμνασμένα και αθλούμενα άτομα, αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν ως αρχάριοι να ξεκινήσουν γυμναστική. Κι αν και οι προπονητές και εκπαιδευτές χρησιμοποιούν διάφορα είδη εξοπλισμού, όπως μπάλες, λάστιχα και ειδικά στηρίγματα μέσης, πολλές από τις ασκήσεις (οι βασικές) γίνονται απλά πάνω σε ένα ειδικό χαλάκι, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε και στη yoga.

Τα βασικότερα οφέλη της μεθόδου pilates είναι:

• Αρμονία νου-σώματος: Δίνοντας έμφαση στη σωστή αναπνοή, στη σωστή ευθυγράμμιση σπονδυλικής στήλης και λεκάνης και μέσω της ρέουσας κίνησης, συντονίζετε το πνεύμα με το σώμα σας και μαθαίνετε πώς να ελέγχετε την κίνησή σας. Η απόλυτη συγκέντρωση σε αυτή τη διαδικασία μειώνει αισθητά και το στρες, που μπορεί να έχετε συσσωρεύσει.

• Ευλυγισία και μυϊκή ελαστικότητα: Τα περισσότερα είδη γυμναστικής εστιάζουν σε μια σειρά συγκεκριμένων κινήσεων, τείνοντας να γυμνάζουν έτσι και συγκεκριμένο αριθμό μυών. Αυτό δεν ισχύει στην pilates, αφού για κάθε κίνηση, υπάρχει μια ακολουθία εναλλασσόμενων περιστροφών και αλλαγής πλευράς, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα κίνησης. Μια τέτοια πρακτική βελτιώνει τη συνολική ευλυγισία του σώματος και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών.

• Ενδυναμωμένος κορμός και γυμνασμένη μέση-πλάτη: Η καθιστική ζωή και η συνεχής ενασχόληση με τα κινητά μας δημιουργούν κακή στάση του σώματος και αποδυναμώνουν όλο τον κορμό μας, δημιουργώντας ακόμα και χρόνιους πόνους στον αυχένα και στη μέση. Η μέθοδος pilates αντιστρέφει τις κακές αυτές επιδράσεις στο σώμα μας, αναπτύσσοντας ξανά τη χαμένη δύναμη της πλάτης και της μέσης μας, χωρίς όμως να τους βάζει βάρος.

• Βελτίωση της οστικής πυκνότητας: Τα οστά, όπως και οι μύες, είναι ιστοί του σώματός μας που χρειάζονται κίνηση και δραστηριότητα. Οι ασκήσεις αντίστασης κάνουν τους μύες να τεντώνονται, κάτι που με τη σειρά του απαιτεί μια ενδυνάμωση και των εμπλεκόμενων οστών.

• Βοηθά στη μείωση του λίπους: Ο οργανισμός μας κατά τη διάρκεια της άσκησης pilates καίει περίπου τέσσερις με οκτώ θερμίδες το λεπτό, ανάλογα την ένταση της γυμναστικής. Για όσους βρίσκονται σε ειδικό πρόγραμμα απώλειας βάρους, όσο πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα, τόσο το καλύτερο, αρκεί οι ασκήσεις να είναι προσαρμοσμένες ακριβώς στο επίπεδο αντοχής σας.

• Ενδυνάμωση του καρδιαγγειακού συστήματος: Το ιδιαίτερο με αυτή τη μορφή άσκησης είναι ότι ενδυναμώνει την υγεία της καρδιάς μας, χωρίς όμως να απαιτεί έντονες κινήσεις και λαχάνιασμα. Διαφέρει από την αεροβική άσκηση ή τα αθλήματα, καθώς ο κάθε εκπαιδευτής/ προπονητής θα προσαρμόσει την ένταση και την εναλλαγή ασκήσεων ανάλογα με το επίπεδο του ατόμου, προσθέτοντας ασκήσεις χαλάρωσης ανάμεσα στην ώρα εκγύμνασης.

Μπορείτε να προσαρμόσετε τη μέθοδο pilates στις ατομικές σας ανάγκες, ακόμα και αν έχετε καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως χοληστερίνη, υπέρταση και καρδιακή πάθηση, πάντα βέβαια με την καθοδήγηση του γιατρού σας. Αν έχετε διαβήτη, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες προσαρμογές στο θεραπευτικό σας πλάνο, καθώς μέσω της άσκησης αλλάζει και η χρήση της γλυκόζης από τον οργανισμό σας.

Αν αντιμετωπίζετε αρθρίτιδα, η άσκηση αποτελεί βασικό μέρος της αντιμετώπισής της και η pilates θα σας χαρίσει καλύτερη ισορροπία, πιο ευλύγιστες αρθρώσεις και θα μειώσει την επίδραση των συμπτωμάτων στην καθημερινότητά σας. Σε κάθε περίπτωση, ενημερώστε εγκαίρως τον εκπαιδευτή σας για κάθε σας αδυναμία ή πρόβλημα υγείας, ακόμα κι αν σας πονά η μέση, ο αυχένας ή ο ώμος σας· εκείνος γνωρίζει την απαραίτητη προσαρμογή που χρειάζεται να κάνει, τόσο για να μην τραυματιστείτε, όσο και για να ενδυναμώσει τα σημεία που χρειάζεστε να ενδυναμωθούν.

Η μέθοδος pilates αποδεδειγμένα διευκολύνει τις καθημερινές μας δραστηριότητες, είτε αυτό είναι μια απλή δουλειά στο σπίτι ή η προπόνηση για τον επόμενο μαραθώνιο. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Καθώς ενσωματώνεστε στον τρόπο σκέψης αυτής της φιλοσοφίας, τα οφέλη ξεπερνούν τα πλαίσια του σωματικού. Η μέθοδος pilates σας διδάσκει να διαχειρίζεστε την ποιότητα της ψυχικής σας ευεξίας, χτίζοντας γέφυρες με τον βαθύτερό σας εαυτό και τις ανάγκες του.