Κράνα: 3 πολύτιμα οφέλη για τον οργανισμό μας

Οι πρώτες αναφορές για τα κράνα ξεκινούν από την αρχαιότητα, ήταν πολύ δημοφιλή φρούτα και έχουν αναφερθεί κατά καιρούς από εξέχουσες προσωπικότητες. Ο Όμηρος, τα αναφέρει στην Οδύσσεια, λέγοντας πως με αυτά τάισε τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του, η Κίρκη όταν εκείνοι βρέθηκαν στο νησί της!

Η κρανιά, είναι ένα φυλλοβόλο θαμνώδες δέντρο, το οποίο βρίσκεται σε πληθώρα στην χώρα μας. Είναι πολύ ανθεκτικό σε σοβαρές ασθένειες, κάτι που εξηγεί και την ονομασία του, η οποία προέρχεται από την λέξη κέρατο στην λατινική, το οποίο προσδιορίζει το πόσο σκληρό είναι το ξύλο της κρανιάς.

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες σχετικά με τα κράνα και τις θετικές τους επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ως θετική απόρρια των ερευνών, τα κράνα, -τα τελευταία χρόνια κυρίως- είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά superfoods.

Ποια είναι όμως τα 3 σημαντικότερα οφέλη που προσφέρουν τα κράνα στον οργανισμό μας;

1. Είναι πλούσια σε σίδηρο και στην Βιταμίνη D.

Μία ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry έδειξε πως τα κράνα σχετικά με τα φραγκοστάφυλα και τα σμέουρα παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα σε αντιοξειδωτικά και στην βιταμίνη D, παίρνοντας έτσι την πρωτιά από το ρόδι για την αντιοξειδωτική του δράση.

2. Είναι γεμάτα από κάλιο και μεταλλικά στοιχεία.

Η πολύ μεγάλη ποσότητα καλίου που εμπεριέχεται στα κράνα, έχει ως αποτέλεσμα τα κράνα να ανταγωνίζονται στο κάλιο μέχρι και την μπανάνα.

3. Είναι πλούσια σε τανίνες.

Οι τανίνες είναι συστατικά που υπάρχουν στις φλούδες των ερυθρών, κυρίως, σταφυλιών. Δεν συναντούνται όμως εκεί. Τα κράνα είναι πλούσια σε τανίνες κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα κράνα να προσφέρουν αντισηπτικές ιδιότητες και εν συνεχεία, -χάρη στις τανίνες- να βοηθούν στην καταπολέμηση της διάρροιας και άλλων διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί βέβαια, ότι οι ιδιότητες που έχουν τα κράνα ποικίλουν ανάλογα με την ποικιλία του φρούτου και το πότε πραγματοποιήθηκε η συγκομιδή. Η Ελλάδα, είναι πλούσια σε υπερτροφές και τα οφέλη που μπορούμε να πάρουμε από το κάθε ένα από αυτά είναι αμέτρητα.