Γιατί χρειαζόμαστε τα φίλτρα νερού;

Το νερό είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμο για την επιβίωση και φυσικά την υγεία μας· δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Το θέμα είναι ποια είναι η ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε στο σπίτι μας. Διότι αν πίνετε κατευθείαν από τη βρύση, αυτή σας η συνήθεια μπορεί να υπονομεύει και να σαμποτάρει την υγεία σας.

Το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει σκόνη, χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα που αποδεικνύονται βλαβερά για τον οργανισμό σας. Το πιο πιθανό είναι επίσης να περιέχει αρκετό χλώριο και ιζήματα, όπως επίσης και διάφορα βακτήρια που περνούν με την πόση στον οργανισμό μας. Τα φίλτρα νερού μπορούν να καθαρίσουν το νερό του σπιτιού που καταναλώνετε, απομακρύνοντας τις ουσίες εκείνες που μπορεί να σας προκαλέσουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα απομακρύνουν την συχνά έντονη και δυσάρεστη γεύση.

Σύστημα ύδρευσης

Σε όποια πόλη ή χώρα κι αν ζείτε, υπάρχει ένας τρόπος το νερό να ταξιδέψει και να φτάσει μέχρι τη βρύση του σπιτιού σας. Το σύστημα ύδρευσης αποτελείται προφανώς από πολλές σωληνώσεις. Το θέμα είναι ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για ένα πεπαλαιωμένο σύστημα ύδρευσης και οι σωλήνες αυτοί μπορεί να είναι σκουριασμένοι ή να περιέχουν πια σκόνες και μικροοργανισμούς λόγω των πολλών χρόνων χρήσης. Όλα αυτά τα στοιχεία συμπαρασύρονται από το νερό και φτάνουν μέχρι το ποτήρι σας. Τα σωστά φίλτρα νερού απομακρύνουν αυτά τα επικίνδυνα ιζήματα, καθαρίζοντας το νερό σας.

Χλώριο

Οι εταιρίες ύδρευσης σχεδόν σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το χλώριο, για να καθαρίσουν το πόσιμο νερό, επειδή είναι ένας σχετικά φθηνός τρόπος καθαρισμός, εύκολος στην εφαρμογή του και αρκετά αποτελεσματικός ως προς την εξόντωση επικίνδυνων βακτηρίων, μειώνοντας σημαντικά έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, ακόμα και πολλών τύπων καρκίνου. Αν και η απολυμαντική του δράση είναι αποδεδειγμένη και σίγουρη, το χλώριο δίνει μια δυσάρεστη μυρωδιά και γεύση στο νερό μας και μπορεί επίσης να αντιδράσει με ορισμένες οργανικές ενώσεις, δημιουργώντας τις ανθεκτικές διοξίνες, οι οποίες προκαλούν άλλους κινδύνους πια στην υγεία μας. Επιπλέον, το χλώριο σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί και δερματικούς ερεθισμούς. Το φίλτρο νερού αφαιρεί αυτό το χλώριο και βελτιώνει κατά πολύ τη γεύση του νερού μας, αλλά και την ποιότητά του.

Παθογόνοι μικροοργανισμοί και παράσιτα

Το χλώριο μπορεί να χρησιμοποιείται για να εξοντώνει βακτήρια και μικροοργανισμούς, αλλά αυτό δεν εγγυάται πλήρως την πλήρη εξαφάνισή τους από το νερό σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή ή ότι κάποιοι από αυτούς δεν είναι αρκετά ανθεκτικοί σε αυτό το είδος καθαρισμού. Κάποιοι λοιπόν από αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς δεν εξοντώνονται από το χλώριο και μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές σοβαρές ενοχλήσεις, που διαρκούν μέχρι και 6 εβδομάδες. Αυτοί συνήθως μεταφέρονται μέσω του νερού από ζώα ή άλλους ανθρώπους. Τα δύο συχνότερα παράσιτα είναι το giardia και το cryptosporidium. Στην ίδια κατηγορία μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να συμπεριλάβουμε και τα υπολείμματα από φυτοφάρμακα και άλλα φάρμακα που προφανώς περνούν στο νερό μέσω του εδάφους. Τα φίλτρα νερού είναι απαραίτητα και σε αυτές τις περιπτώσεις και αποτελούν το τελευταίο στάδιο καθαρισμού, πριν το νερό εισέλθει τελικά στον οργανισμό μας.

Αν έχετε στο σπίτι σας ηλικιωμένους, μικρά παιδιά ή εγκύους, η ανάγκη για ένα καλό φίλτρο νερού είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού αυτά τα άτομα χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία. Μπορεί το νερό μας να είναι πόσιμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρύβει κινδύνους, που προφανώς και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με γυμνό μάτι.

Στην αγορά πλέον μπορείτε να βρείτε πολλά είδη φίλτρων νερού· όμως πάντα θα πρέπει να προσέχετε την πιστοποίησή τους και να κάνετε τη σωστή έρευνα, πριν τα προμηθευτείτε. Τα πιο συνηθισμένα είδη είναι :

  • Φίλτρα νερού βρύσης που συνδέονται κατευθείαν στις βρύσες σας και περιέχουν φίλτρα ενεργού άνθρακα. Ο ενεργός άνθρακας εμποδίζει τα βλαβερά μέταλλα, το χλώριο και τη σκόνη να περάσουν. Είναι αρκετά οικονομικά και εύκολα στη χρήση τους, αφού τα περισσότερα έχουν διακόπτη φιλτραρισμένου/ αφιλτράριστου νερού.
  • Κανάτες με φίλτρα νερού που έχουν συνήθως ενσωματωμένο φίλτρο ενεργού άνθρακα και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Είναι και αυτές πολύ εύχρηστες και πρόκειται για την πιο οικονομική αγορά.
  • Φίλτρα αντίστροφης όσμωσης, τα οποία περιέχουν 3 στάδια φιλτραρίσματος του νερού. Περιέχουν μια ειδική μεμβράνη, από την οποία επιτρέπεται στην ουσία να περάσουν μόνο τα μόρια του νερού, αφήνοντας πίσω όλα τα άλλα μόρια σκουριάς, βλαβερών ουσιών και σκόνης. Συνδέεται με τη βρύση.
  • Φίλτρα με λειτουργία απόσταξης, κατά την οποία το νερό βράζεται και μέσω του διαχωρισμού του ατμού, απομακρύνονται άλατα, βακτήρια και το χλώριο.
  • Φίλτρα με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας που συνδέονται με τους σωλήνες της βρύσης, κάτω δηλαδή από τον νεροχύτη.