Φυσικά καλλυντικά: Γιατί η επιδερμίδα μας αξίζει να έχει σύμμαχό της τη φύση

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών αποφασίζει να αποφεύγει τα συμβατικά καλλυντικά, τα οποία περιέχουν χημικά συστατικά, και αναζητούν τις εναλλακτικές των φυσικών, βιολογικών καλλυντικών. Φαίνεται να αντιλαμβάνονται πια ότι το δέρμα, όντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του οργανισμού μας, είναι το ίδιο σημαντικό, όσο και τα υπόλοιπα και χρειάζεται προσεκτική και υπεύθυνη περιποίηση. Λαμβάνοντας αυτό σοβαρά υπόψη, τα φυσικά καλλυντικά και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το τομέα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το μεγαλύτερο φεστιβάλ Ευ Ζην, το Healthy Life Festival!

Όμως, ποιες είναι ακριβώς οι διαφορές ανάμεσα στα φυσικά και στα συμβατικά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς; Γιατί αξίζει να επενδύσουμε στην έρευνα και αγορά των πρώτων και τι περισσότερο μας προσφέρουν;

Τα φυσικά καλλυντικά είναι καλύτερα για την υγεία της επιδερμίδας.

Τα περισσότερα συμβατικά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς περιέχουν χημικές ουσίες που απορροφώνται εύκολα από το δέρμα και μια ποσότητα εισέρχεται και στον υπόλοιπο οργανισμό. Πολλά από τα συστατικά τους μάλιστα εμποδίζουν την ικανότητα της επιδερμίδας να αναπνέει από τους πόρους της και προκαλούν παρενέργειες, όπως αλλεργίες, δερματικά προβλήματα και πονοκεφάλους. Οι κανονισμοί από υπεύθυνους φορείς και κυβερνήσεις δεν είναι αυστηροί και σε μια παγκόσμια αγορά, υπάρχουν πολλά περιθώρια για την ανεξέλεγκτη χρήση ακατάλληλων ουσιών.

Ο κόσμος συχνά θεωρεί ότι το φυσικό προϊόν σημαίνει οτι δεν είναι δραστικό ή δεν έχει ελεγχθεί, αλλά τα φυσικά συστατικά αποτελούν ουσιαστικά τις πιο ισχυρές ουσίες που υπάρχουν, αφού έτσι κι αλλιώς εκτελούν κάποια συγκεκριμένη λειτουργία στη φύση, στο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται. Επιπλέον, είναι ελεγμένα και υπάρχουν πια αποδεδειγμένα εργαστηριακά πειράματα και έρευνες που υποδεικνύουν τη χρησιμότητα και τα οφέλη τους. Αντιθέτως, τα συνθετικά συστατικά, είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, φθηνότερα και πιο εύκολο να δημιουργηθούν στα εργαστήρια, ώστε να απλοποιήσουν τη διαδικασία παραγωγής.

Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στις ετικέτες των συμβατικών καλλυντικών, θα δείτε ότι περιέχουν μια σειρά τοξινών και χημικών, βλαβερών για την υγεία της επιδερμίδας και όχι μόνο. Κάποιες από τις ουσίες, που χρειάζεται να αποφεύγονται είναι:

  • Παραβένες (Methyl paraben, propyl paraben, butyl paraben, ethyl paraben)
  • Τριαιθανολαμίνη (Triethanolamine)
  • Χλωριούχο στεαραλκόνιο (Stearalkonium chloride)
  • Προπυλενογλυκόλη (Propylene glycol)
  • Λαουρυλοθειικό νάτριο (Sodium lauryl sulphate)
  • Ιμιδαζολινική Ουρία και Διαζολιδινυλουρία (diazolidinyl urea)

Τοξικές και αλλεργιογόνες ουσίες έχουν εντοπιστεί σε αφρόλουτρα, σαμπουάν, κρέμες περιποίησης, βερνίκια νυχιών, αντηλιακά, αντιγηραντικές κρέμες, κραγιόν και άλλα προιόντα makeup.

Από την άλλη πλευρά χρησιμοποιώντας βιολογικά, απόλυτα φυσικά καλλυντικά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τέτοιες βλαβερές χημικές ουσίες· το αντίθετο μάλιστα, τα συστατικά τους έχουν υψηλή θρεπτική αξία που μπορούν να τονώσουν την υγεία της επιδερμίδας σας, αναπλάθοντας και αναζωογονώντας τη. Αντί για συνθετικές ουσίες, περιέχουν αιθέρια έλαια, βιταμίνες Ε, Α, B και C, βότανα, όπως αλόη βέρα (που έχει θεραπευτικές ιδιότητες) και εκχυλίσματα φρούτων και φυτών.

Είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Η μαζική παραγωγή καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς έχει αρνητική επίδραση στο περιβάλλον. Αυτή ξεκινά από την αρχή, όπου οι αγρότες καλλιεργούν τα συστατικά, χρησιμοποιώντας βλαβερά χημικά και παρασιτοκτόνα, που έχει αποδειχθεί πολλάκις πως μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα το έδαφος. Μετά την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, η παραγωγή των καλλυντικών σε μεγάλες βιομηχανίες έχουν καταστροφικές συνέπειες, λόγω της μόλυνσης του αέρα και του νερού κυρίως μέσω των λυμάτων. Και φυσικά, ακόμα και η δική μας χρήση απελευθερώνει τις βλαβερές ουσίες στο περιβάλλον με διάφορους τρόπους. Είναι λοιπόν μια καταστροφική αλυσίδα πράξεων, η οποία δεν ισχύει στα βιολογικά καλλυντικά, ξεκινώντας από την καλλιέργεια των πρώτων υλών, που γίνεται με φυσικά μέσα.

Δεν περιέχουν συνθετικά αρώματα.

Όλοι, ανεξαιρέτως, θέλουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε να μυρίζουν ωραία κι έτσι να μυρίζουμε κι εμείς ωραία, αφού τα χρησιμοποιήσουμε. Εδώ όμως βρίσκεται η παγίδα στα συμβατικά καλλυντικά, όπου προστίθενται επιπλέον ουσίες, για να κάνουν απλά το προϊόν πιο αρεστό και ελκυστικό στον κόσμο, μόνο από το άρωμά του (ή την εικόνα του). Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι καμία εταιρία δεν θέλει να παράγει ένα καλλυντικό, που να μυρίζει το ίδιο με μια άλλη· αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες διαθέτουν μυστικές ουσίες, οι οποίες πολλές φορές δεν αναγράφονται στις ετικέτες, ώστε να μην χρησιμοποιηθούν από ανταγωνιστές τους, αλλά και για να πείσουν τους πελάτες τους ότι το άρωμα είναι μέρος των συστατικών ουσιών του προϊόντος. Τα φυσικά, βιολογικά καλλυντικά δεν έχουν αυτή την ανάγκη, αφού στοχεύουν στις επουλωτικές, ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών τους και όχι στην εξωτερική εμφάνιση και στο marketing των προϊόντων. Άλλωστε, καθώς χρησιμοποιούνται καρποί, φρούτα, φυτά και βότανα ως πρώτες ύλες, η φύση έχει ήδη μεριμνήσει για ένα ευωδιαστό άρωμα, χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω χημικές προσθήκες.

Τέλος, είναι σημαντικό να προσθέσουμε πως οι καταναλωτές χρειάζεται να ενημερώνονται για τα φυσικά καλλυντικά που επιθυμούν να αγοράσουν, διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων. Η φιλοσοφία της εταιρίας είναι επίσης ζωτικής σημασίας· καλό είναι λοιπόν, να τη γνωρίσουν, να διαβάσουν για τον τρόπο παραγωγής τους, την έγκριση και τους κανονισμούς τους. Η επιδερμίδα μας είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο, οπότε πριν προχωρήσουμε στην αγορά  κάποιου καλλυντικού, μπορούμε να συμβουλευτούμε ειδικούς και επαγγελματίες, που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες της.