Χτίζοντας μια επιτυχημένη εταιρική κουλτούρα

Η κουλτούρα μιας επιχείρησης είναι εκείνο το στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει. Αποτελεί αντανάκλαση των αξιών, του σκοπού σας και του εσωτερικού κλίματος της επιχείρησής σας. Είναι η καθημερινή πραγματικότητα της εργασίας σας• τι λέτε, τι κάνετε, ο τρόπος που συμπεριφέρεστε, ο τρόπος που αλληλεπιδράτε ο ένας με τον άλλο, τα προϊόντα σας ή οι υπηρεσίες σας, η κοινότητα που δημιουργείτε. Όσο κι αν εσείς είστε υπεύθυνοι γι’ αυτή, οι εργαζόμενοι αποτελούν το κλειδί της ενδυνάμωσης και επιτυχίας της. Άλλωστε, όταν τους παρέχετε ένα εργασιακό περιβάλλον που απολαμβάνουν, βελτιώνετε και την απόδοσή τους με κάθε μέρα που περνά.

Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει τα κυριότερα βήματα μέσω των οποίων θα καταφέρετε να πάρετε τον έλεγχο της εταιρικής σας κουλτούρας και να κάνετε τη διαφορά, εστιάζοντας στους εργαζόμενους:

1. Γίνετε το παράδειγμα

Αν εσείς, ο ίδιος ο εργοδότης, δεν υιοθετήσετε την ιδιαίτερη κουλτούρα που θέλετε να χτίσετε, μην περιμένετε οι εργαζόμενοι ή οι πελάτες σας να ακολουθήσουν, αλλά και να σεβαστούν τις αλλαγές που θέλετε να εγκαθιδρύσετε. Πολύ συχνά, οι εργοδότες, ενώ γνωρίζουν τι χρειάζεται μια ομάδα για να πετύχει, δεν στηρίζουν και δεν αντιπροσωπεύουν και εκείνοι τα ίδια ή ακόμα και υψηλότερα standards. Όμως, είναι σημαντικό να ενσταλάξετε τις βασικές σας αξίες στους εργαζόμενους και συνεργάτες σας, αντανακλώντας τες σε οτιδήποτε κάνετε και λέτε.

2. Ενθαρρύνετε την επικοινωνία

Οι κουλτούρες που ανθίζουν διακατέχονται από αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό για την αποστολή, τις αξίες και το όραμα της επιχείρησης ή του οργανισμού. Η αμοιβαιότητα απαιτεί ένα σημαντικό χαρακτηριστικό: την ανοιχτή εταιρική κουλτούρα, η οποία σημαίνει ότι τα μέλη μιας ομάδας νιώθουν άνετα ο ένας με τον άλλο να μοιράζονται πληροφορίες, να ρωτούν, αλλά και να προσφέρουν στήριξη. Αυτή η στρατηγική, της ενθάρρυνσης δηλαδή της δεκτικότητας και των πάντα ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, σημαίνει αυτόματα ότι οι συνεργάτες και συνάδελφοι νιώθουν πιο συνδεδεμένοι μεταξύ τους και είναι πιο πρόθυμοι να στηρίζουν ο ένας τον άλλο.

3. Εγκαθιδρύστε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας

Η ανοιχτή επικοινωνία εμπεριέχει μια κύρια συνισταμένη, εκείνη της εμπιστοσύνης• ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχημένης εταιρικής κουλτούρας. Αρχικά, χρειάζεται να υπάρχει εμπιστοσύνη από τους εργαζόμενους προς τον εργοδότη, τον άνθρωπο που τους καθοδηγεί. Σε αυτή τη σχέση δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, ούτε ακραία αυστηρότητα και αυταρχισμός, αφού αποδεδειγμένα αυτά τα στοιχεία παρακωλύουν την καινοτομία και την πρόοδο μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να εμπιστεύονται και να σέβονται τον εργοδότη τους και έτσι πρόθυμα να αφοσιώνονται και να μένουν πιστοί στον κοινό στόχο.

4. Χτίστε ένα πυρήνα κοινών αξιών

Τι είναι πιο σημαντικό για την επιχείρησή σας; Θέλετε εντατική και σκληρή εργασία ή ένα πιο χαλαρό, δημιουργικό περιβάλλον; Θέλετε να υπάρχει χαλαρό ωράριο ή αυστηρά πλαίσια ως προς τις ώρες εργασίας; Επιθυμείτε να είστε σαν οικογένεια ή προτιμάτε τις πιο τυπικές σχέσεις; Χρειάζεται να βρείτε έναν ιδανικό για εσάς συνδυασμό αξιών και να τους γνωστοποιείτε άμεσα και έμμεσα στους υπόλοιπους συνεργάτες και εργαζομένους σας. Το κρίσιμο στοιχείο εδώ είναι να μην μπερδευτείτε: δεν θέλουμε να επιβάλλουμε αξίες, η κουλτούρα δεν χτίζεται πάνω στην αυστηρή και στεγνή ιεραρχία, αλλά θέλουμε να τις επικοινωνήσουμε, να λάβουμε ανατροφοδότηση, να τις πλάσουμε όλοι μαζί.

5. Μοιραστείτε το ίδιο όραμα

Μια επιτυχημένη εταιρική κουλτούρα οικοδομείται πάνω σε ένα κοινό όραμα, που αποτελεί τα γερά θεμέλια που χρειάζεται οποιοσδήποτε οργανισμός, επιχείρηση ή εταιρία. Κάθε μέλος χρειάζεται να γνωρίζει σε τι ακριβώς συνεισφέρει, ποιος ο δικός του σκοπός. Το όραμα αποτελείται από μια κοινή ιστορία. Οι εργαζόμενοι συνεισφέρουν σε αυτή την ιστορία, έχοντας ο καθένας συγκεκριμένες αρμοδιότητες και γνωρίζοντας συνειδητά πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του. Δώστε στους συνεργάτες και εργαζομένους σας την ελευθερία και την ευθύνη, για να συνεισφέρουν και δημιουργικά πάνω στο όραμά σας• χρειάζεστε απόλυτα τη δική τους στήριξη στην πραγματοποίησή του.

6. Προσφέρετε θετική ανατροφοδότηση

Η ανατροφοδότηση συνιστά ένα άκρως πολύτιμο εργαλείο στα χέρια ενός εργοδότη και ενός ηγέτη. Οι εργαζόμενοι σας εμπιστεύονται και θέλουν να ακούσουν τη γνώμη σας, θέλουν να μάθουν αν αυτό για το οποίο κοπιάζουν, φαίνεται και στους υπόλοιπους, αν είναι σημαντικό για την επιχείρηση. Οι έρευνες, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε πια για να δούμε την άμεση συσχέτιση της ανατροφοδότησης με την παραγωγικότητα, είναι κυριολεκτικά αμέτρητες. Η εργασιακή ικανοποίηση βελτιώνεται, η διάθεση επίσης, επομένως και ο βαθμός αφοσίωσης όλης της ομάδας. Ακόμα κι αν κάτι έχει πάει στραβά, ακόμα κι αν απαιτείται διόρθωση ή περισσότερη δουλειά, μην ξεχνάτε, πέρα από τις παρατηρήσεις σας, να αναγνωρίζετε λεκτικά τον κόπο και τη συμβολή όλων των μελών της επιχείρησής σας.

7. Οργανώστε κοινωνικά γεγονότα

Φυσικά, για να αποκτήσετε μια συνεκτική, επιτυχημένη εταιρική κουλτούρα, πρέπει να ενθαρρύνετε τους εργαζομένους σας να είναι κοινωνικοί ο ένας με τον άλλο. Ένας καλός τρόπος να το καταφέρετε αυτό είναι να οργανώνετε τακτικά διάφορα πάρτι στον ίδιο τον εργασιακό χώρο• οι εργαζόμενοι θα αναπτύξουν ένα πιο θετικό συναίσθημα για τον ίδιο τον εργασιακό τους χώρο και θα χτίσουν στενότερες σχέσεις με τους ανθρώπους που συνεργάζονται σε καθημερινή βάση. Βεβαίως, κι εσείς δεν πρέπει να λείπετε από τέτοιες συγκεντρώσεις, η δική σας συμμετοχή είναι κρίσιμης σημασίας• άλλωστε, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αφουγκραστείτε τις απόψεις, τα παράπονά τους, αλλά και τις ιδέες τους πέρα από τα κάπως περιορισμένα όρια του επαγγελματικού ύφους.