5 λόγοι που αξίζει να ασχοληθούμε με την αυτογνωσία

Η γνώση του εαυτού, και με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι κάτι που απασχολεί την ανθρώπινη ύπαρξη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εξέχουσες προσωπικότητες, φιλόσοφοι, επιστήμονες, απλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας και πεποιθήσεων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, επιθυμούν να κατακτήσουν την αυτογνωσία.

Η αυτογνωσία, θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες αρετές που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική; Γιατί στο όνομά της δημιουργήθηκαν από φιλοσοφικά ρεύματα μέχρι ψυχολογικές και πνευματικές θεωρίες;

Το να έχουμε πλήρη γνώση και στην συνέχεια -ως φυσικό επακόλουθο- την αποδοχή του εαυτού μας, έχει αμέτρητα οφέλη τόσο για εμάς, όσο και για τους γύρω μας. Όταν οδηγούμαστε στην αυτογνωσία, 5 -και όχι μόνο- υπέροχα πράγματα συμβαίνουν.

1. Κατανοούμε τον λόγο και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε απέναντι σε ποικίλες καταστάσεις.

Ανάλογα με το τι μας συμβαίνει, είτε θετικό είτε αρνητικό, οι εσωτερικές -αρχικά- και οι εξωτερικές μας αντιδράσεις στη συνέχεια, παίζουν πολύ καθοριστικό ρόλο στην αυτογνωσία και στην αλληλεπίδρασή που έχουμε με τους γύρω μας.
Όταν για παράδειγμα, μπορεί κάποια στιγμή να νιώσουμε το αίσθημα της ζήλιας, εάν αναρωτηθούμε γιατί μας δημιουργείται αυτό το συναίσθημα και κοιτάξουμε πίσω από τους προφανείς λόγους, τότε, ίσως δούμε ότι, το αίσθημα της ζήλιας που αισθανόμαστε αυτή τη στιγμή, ενδέχεται να μην απορρέει από εξωτερικό παράγοντα αλλά από κάποια εσωτερική μας ανασφάλεια.

2. Έχουμε καλύτερη ψυχολογία.

Το να γνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, αυτομάτως μας οδηγεί στο να αισθανόμαστε καλύτερα με εμάς. Από τη μία γνωρίζουμε τα θετικά μας και τα καλλιεργούμε και από την άλλη γνωρίζουμε και τις αρνητικές πλευρές του εαυτού μας. Το να γνωρίζουμε και να κατανοούμε και τα όχι και τόσο καλά χαρακτηριστικά μας, είναι ένα πρώτο βήμα προς την προσωπική μας βελτίωση. Διότι, έχοντας αυτογνωσία, τις περισσότερες φορές, επιθυμούμε και να διορθώσουμε ό,τι δεν μας αρέσει.

3. Είμαστε πιο συμπονετικοί απέναντι σε εμάς αλλά και στους γύρω μας.

Η γνώση του γιατί συμβαίνουν μερικά πράγματα, όπως για παράδειγμα το γιατί μπορεί κάποιος να αντιδρά με έναν τρόπο που δεν μας αρέσει, μας κάνει περισσότερο συμπονετικούς απέναντί τους και αυτό διότι βλέπουμε πέρα από την επιφάνεια και τους προφανείς λόγους μιας αντίδρασης.

4. Έχουμε αυτοπεποίθηση.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι άνθρωποι που έχουν αυτογνωσία έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτό φαίνεται από το σθένος που δείχνουν για να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Είναι πιο σίγουροι για τον εαυτό τους, γιατί ξέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό, από κάποιον που δεν γνωρίζει καθόλου τον εαυτό του, τα βατά τους σημεία, τα πολύ θετικά τους και τις αντιδράσεις τους. Ξέρουν τι θέλουν και γιατί, και είναι αποφασιστικότεροι σχετικά με τους τρόπους υλοποίησής των στόχων τους.

5. Υιοθετούμε γενικά, έναν θετικότερο τρόπο ζωής.

Είμαστε πιο ευδιάθετοι και αυτό γιατί δεν υπάρχουν τόσα πολλά τρωτά σημεία πια που να μας απασχολούν σχετικά με τον εαυτό μας. Τον έχουμε αποδεχθεί και γνωρίζουμε ότι συνεχώς εξελισσόμαστε. Εκτιμούμε αυτά που έχουμε και νιώθουμε ικανότεροι σε σχέση με πριν, κάτι που είναι αποτέλεσμα, της εσωτερικής δουλειάς που έχουμε κάνει με τον εαυτό μας.

Η αυτογνωσία, τις περισσότερες φορές, μπορεί να μας οδηγήσει στην υιοθέτηση, ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής και αυτό, γιατί γνωρίζουμε τα οφέλη που μας προσφέρουν, στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Για παράδειγμα, μπορεί το περπάτημα να μας βοηθά να συγκεντρωθούμε ή περπατάμε κατά την διάρκεια της εσωτερικής μας αναζήτησης. Με αυτόν τον τρόπο, και καλλιεργούμε τον εαυτό μας, δίνουμε χρόνο στην πνευματική μας αναζήτηση αλλά και γυμνάζουμε το σώμα μας.