4 λόγοι που αξίζει να εντάξουμε τα καρύδια στη διατροφή μας

Τα καρύδια, οι αγαπημένοι σε πολλούς ξηροί καρποί, κρύβουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Τα καρύδια, μπορούν να καταναλωθούν είτε ωμά είτε ψημένα είτε κονιορτοποιημένα, μέσα σε συνταγές φαγητού και γλυκών, δίνοντας και τα θρεπτικά τους συστατικά αλλά και μια έξτρα γεύση στη διατροφή μας.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, τα καρύδια είναι αρκετά διαδεδομένα ως προς την κατανάλωση τους από τον ανθρώπινο πληθυσμό, -κάτι που δεν είναι τυχαίο- καθότι για πολλούς διατροφολόγους, τα καρύδια είναι μία «βόμβα» πρωτεϊνών και βιταμινών.

Ποιοι είναι οι λόγοι που τα καρύδια είναι τόσο σημαντικά για τον οργανισμό μας όμως;

1. Eίναι απίστευτα θρεπτικά

Είναι μία εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και μεταλλικών στοιχείων. Ενδεικτικά, αναφέρουμε -κατά προσέγγιση- πως σε μία κούπα καρύδια περιέχονται, περίπου 17 γραμμάρια πρωτεΐνη!

2. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry, τα καρύδια περιέχουν τουλάχιστον επτά φαινολικές ενώσεις που εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

3. Περιέχουν ω-3 λιπαρά

Ένας τύπος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), βρίσκεται μόνο σε φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος, η σόγια και τα καρύδια. Σε μία ανασκόπηση που έγινε το 2009, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου τύπου λιπαρού οξέως μειώνει πολλούς από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.

4. Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους

Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουμε πως τα καρύδια βοηθούν στη διατήρηση του βάρους μας. Πιο συγκεκριμένα, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε, 90 εθελοντές, κατανάλωναν κάθε μέρα επί 6 μήνες από 28-56 γραμμάρια καρύδια. Στη συνέχεια, για έξι μήνες, δεν κατανάλωναν καθόλου καρύδια. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά, καθότι θεωρητικά, οι εθελοντές, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 35 γραμμάρια καρυδιών ημερησίως, που σύμφωνα με τις προσλαμβανόμενες θερμίδες που υπολογίζονται θα έπρεπε να έχουν πάρει 11 κιλά σε 6 μήνες. Σε αντίθεση όμως, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι αλλαγές στο σωματικό τους βάρος και στο ποσοστό σωματικού τους λίπους, ήταν ελάχιστες και ασήμαντες!