3 τεχνικές άμεσης χαλάρωσης κατά του άγχους

Τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάμε μέσα στους απαιτητικά γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Μια αγχωτική δουλειά, ένα απρόβλεπτο περιστατικό στον χώρο εργασίας μας, η έλλειψη χρόνου, ή η ανάγκη μιας άμεσης καθοριστικής απόφασης που καλούμαστε να πάρουμε.

Όλα αυτά, και πολλά ακόμη είναι οι κύριες αιτίες που προκαλούν υψηλά κύματα άγχους με αποτέλεσμα είτε να μην μπορούμε να διαχειριστούμε τις εκάστοτε καταστάσεις, είτε να τις διαχειριζόμαστε λάθος μερικές φορές.

Το στρες, είναι η βασικότερη αιτία αύξησης της παραγωγής μιας ορμόνης που λέγεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη έχει 3 βασικές λειτουργίες. Ρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνει την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο.

Τα υψηλά επίπεδα αυτής, σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα αποδοτικότητας της μνήμης, της σκέψης και της προσοχής. Ως αποτέλεσμα λοιπόν, όταν έχουμε άγχος δεν αποδίδουμε τόσο καλά όσο θα αποδίδαμε σε κατάσταση χαλάρωσης.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε 3 εύκολες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε σε μια στιγμή έντονου άγχους:

  1. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Εισπνεύστε για 5 δευτερόλεπτα και εκπνεύστε για άλλα πέντε δευτερόλεπτα. Διατηρείστε αυτόν τον ρυθμό αναπνοής για 2 με 3 λεπτά.
  2. Προσπαθείστε να απομακρυνθείτε από το «πρόβλημα» για αυτά τα λεπτά, και αδειάστε το μυαλό σας από τις αρνητικές σκέψεις.
  3. Στην συνέχεια, προσπαθείστε να φέρετε στην μνήμη σας μια όμορφη ανάμνηση και προσπαθείστε να την ξαναζήσετε και να την νιώσετε σαν να είστε εκεί και να συμβαίνει τώρα.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, το να αναγκάζουμε τον οργανισμό μας να βιώνει ξανά μια κατάσταση χαράς και ευθυμίας είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να μειώσουμε άμεσα τα επίπεδα του στρες. Μπορεί οι ρυθμοί τις καθημερινότητας να είναι τόσο απαιτητικοί που πολλές φορές να μην μπορούμε καν να βρούμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας, όμως και 3 μόνο λεπτά, μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη στον οργανισμό μας από όσα πιστεύαμε.