Οργανικά τρόφιμα: Τα οφέλη και οι διαφορές τους από τα συμβατικά

Οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμάμε σε κάθε περίπτωση τις οργανικές τροφές, ειδικά αν είναι φρούτα και λαχανικά, όμως δεν γνωρίζουμε επακριβώς γιατί τελικά είναι καλύτερες. Κάποιοι από εμάς δηλώνουν ότι το κάνουν για την προστασία του περιβάλλοντος, άλλοι για την υγεία τους. Τα οργανικά τρόφιμα γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένα, με τους καταναλωτές να γίνονται ιδιαίτερα σκεπτικοί και προσεκτικοί απέναντι στα συμβατικά προϊόντα.

Ο όρος «οργανικό» αναφέρεται στη διαδικασία του πώς συγκεκριμένες τροφές παράγονται. Καλλιεργούνται και φροντίζονται χωρίς τη χρήση τεχνητών χημικών, αντιβιοτικών ή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Για να αναγραφεί πάνω στο τρόφιμο ο όρος αυτός, το προϊόν δεν πρέπει να περιέχει κανένα τεχνητό πρόσθετο. Οι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια και παραγωγή οργανικών τροφίμων χρησιμοποιούν συνήθως φυσικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα, οι κτηνοτρόφοι δεν χορηγούν στα ζώα τους αντιβιοτικά ή ορμόνες.

 

Ποια είναι λοιπόν ακριβώς τα οφέλη των οργανικών τροφίμων; Αυτό εξαρτάται από το ποιος θα σας απαντήσει και από το ποιες έρευνες θα μελετήσετε. Εντούτοις, υπάρχουν κάποια κοινά και αποδεκτά πλεονεκτήματα, σε περίπτωση που προτιμήσετε οργανικές τροφές:

  • Μικρότερη έκθεση σε χημικά και παρασιτοκτόνα

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα στα συμβατικά τρόφιμα είναι η περιεκτικότητά τους σε παρασιτοκτόνα. Οι αγρότες, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν μακριά από τις σοδειές τους κυρίως τα έντομα, τις ψεκάζουν με εντομοκτόνα, τα οποία όμως αποτελούνται από ισχυρές χημικές και τοξικές οργανικές ενώσεις, όπως τα οργανοφωσφορικά. Ένα μέρος αυτών των ενώσεων βεβαίως περνούν στο σώμα μας μέσω κυρίως της κατανάλωσης, αλλά και του αέρα και του νερού. Τα οργανοφωσφορικά συγκεκριμένα, έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα, όπως αυτισμό και ADHD, αλλά και με άλλες παρενέργειες στην υγεία μας. Το κύριο χαρακτηριστικό των οργανικών τροφών, όπως προαναφέρθηκε, είναι η έλλειψη χημικών παρασιτοκτόνων και η χρήση φυσικών μέσων.

  • Μικρότερη έκθεση σε αντιβιοτικά και ορμόνες.

Είναι γνωστό ότι η κτηνοτροφική βιομηχανία χρησιμοποιεί αντιβιοτικά, για να προστατέψει τα ζώα από ασθένειες και ορμόνες, για να παράγουν περισσότερο γάλα και να παχαίνουν γρηγορότερα. Τα ζώα πολλές φορές μεγαλώνουν σε ανθυγιεινές και άθλιες συνθήκες. Αυτή η κατάσταση είναι εξοργιστική κυρίως για την εκμετάλλευση των ζώων. Ωστόσο, τα ίδια αντιβιοτικά και οι ορμόνες περνούν και στον δικό μας οργανισμό μέσω της κατανάλωσης. Πλέον θεωρείται ότι αποτελεί έναν από τους λόγους αντοχής στα αντιβιοτικά που υπάρχει σήμερα. Το οργανικό κρέας, όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν περιέχουν αντιβιοτικά και ορμόνες.

  • Περισσότερα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά στοιχεία.

Πολλές είναι οι έρευνες πια που επιβεβαιώνουν ότι οι οργανικές τροφές, κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν μεγαλύτερο αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα στον οργανισμό μας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα χημικά, που συνήθως χρησιμοποιούνται, σε αυτή την περίπτωση δεν επιδρούν αρνητικά στις διαφορετικές βιταμίνες, μεταλλικά και θρεπτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε κάθε τέτοια τροφή και τα οποία είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του οργανισμού μας. Ένας επίσης λόγος είναι το γεγονός ότι τα οργανικά φυτά δεν στηρίζονται σε χημικά εντομοκτόνα για να προστατευτούν κι έτσι παράγουν τις δικές τους ουσίες «άμυνας», δηλαδή τα αντιοξειδωτικά και γι’ αυτό βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Το οργανικό κρέας και γάλα επίσης μπορεί να περιέχει μέχρι και 50% περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο λόγος πίσω από αυτή τη μεγάλη διαφορά είναι πιθανότατα το γεγονός ότι τα ζώα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως ελεύθερης βοσκής, έτσι περνούν περισσότερο χρόνο έξω, καταναλώνοντας τη φυσική τους (και όχι επεξεργασμένη) τροφή.

  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Από τα παραπάνω, εύκολα συμπεραίνουμε ότι τα οργανικά τρόφιμα, περιέχοντας περισσότερα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά στοιχεία, συμβάλλουν και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Εκτός όμως από αυτά τα στοιχεία, υπάρχει κι άλλος ένας λόγος. Καταναλώνοντας οργανικές τροφές, αποφεύγουμε τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα, τα οποία μπορεί να λύνουν σοβαρότερα κοινωνικά (και όχι μόνο) προβλήματα, αλλά πιθανότατα έχουν αρνητικές παρενέργειες. Αυτή η μέθοδος, καθώς βρίσκεται σχετικά στα πρώιμα στάδιά της, δεν μας έχει ακόμα δείξει τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της στον οργανισμό μας. Σε κάποιες έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα έχει δειχθεί ότι προκαλούν αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αύξηση του βαθμού θνησιμότητας και μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως σεξουαλικών δυσλειτουργιών, αλλά και καρκίνου.

  • Ποιοτικότερη γεύση.

Χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία και τη βοήθεια από την ίδια τη φύση, η οργανική τροφή λαμβάνει όλα τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της, χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση της, η εμφάνισή της και η ποιότητά της. Με αυτό τον τρόπο, γευόμαστε ένας μέρος της ίδιας της φύσης και όχι κάτι κατασκευασμένο από εμάς. Δεν είναι τυχαίο που όταν τρώμε προϊόντα από το χωριό μας, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ πιο νόστιμα!

  • Διατήρηση του οικοσυστήματος.

Η οργανική γεωργία και κτηνοτροφία στηρίζει την υγεία της τροφικής αλυσίδας του πλανήτη μας και το οικοσύστημα, αφού δεν παρεμβαίνει εγωιστικά σε αυτό. Η άγρια ζωή, τα έντομα, τα πουλιά, τα ζώα και όλοι οι οργανισμοί παίζουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο στη φύση και εμείς χρειάζεται να παίξουμε τον δικό μας χωρίς μεγαλύτερη και βίαιη επέμβαση. Τα χημικά, τα παρασιτοκτόνα και τα τοξικά λιπάσματα μολύνουν το έδαφος, το νερό και τον αέρα. Καθώς τα οργανικά τρόφιμα δεν περιέχουν τίποτα από τα παραπάνω μειώνουν τη μόλυνση και προστατεύουν το περιβάλλον.